Foto av Maria Petronella Muri Nygren: Nicolas Tourrenc

Dramatiker valgt til å skrive manus for barn og unge


Maria Petronella Muri Nygren er valgt ut som den norske dramatikeren i det nordiske prosjektet for å skrive manus til barn og unge! Vi gratulerer Maria og ser fram til å følge henne og prosjektet videre.

Det nordiske samarbeidsprosjektet handler om å skaffe flere gode teatermanus til barn og unge i alderen 9-15 år i Sverige, Finland og Norge. Til den norske utlysningen fikk vi inn hele 42 søknader! Gruppa som vurderte søknaden besto av representanter fra de norske organisasjonene Norsk Amatørteaterforbund, Frilynt Norge, Noregs Ungdomslag og Dramas.

Blant mange kvalifiserte og interessante søkere peker Maria seg ut som en kandidat med variert erfaring, fine ideer og stort engasjement. Hun har skrevet flere teaterstykker der barn og unge er skuespillere og/eller publikum.

Maria jobber med prosjektet UngTekst i Unge Viken Teater, som spesialiserer seg på å lage teater for barn, ungdom og de voksne i deres liv. Hun er også instruktør for barne- og ungdomsteatergrupper.

Manusprosjektet

I prosjektet har det vært viktig at dramatikeren ønsker å utvikle et manus i dialog med målgruppa. Maria skriver i søknaden sin at hun har tatt et valg om å skrive for barn og ungdom. Hun gir eksempler på hvordan hun utvikler manus med utgangspunkt i barns ideer.

I oktober vil de svenske, norske og finlandssvenske dramatikerne i prosjektet ha sitt første dramatikertreff for å utveksle erfaringer. Skrivearbeidet vil foregå mellom oktober 2021 og april 2022.

Deretter følger en periode der utvalgte barneteatergrupper får spille manusene, som vil oversettes mellom svensk og norsk. Det er også planer om en konferanse i Helsingfors i april 2023 og utgivelse av en metodebok som dokumenterer prosessen i prosjektet.

Samarbeid for amatørteater i Norge, Sverige og Finland

Dramas, Frilynt Norge, Noregs Ungdomslag og Norsk Amatørteaterforbund deltar i 2021–2023 i et nordisk samarbeid for å skaffe og formidle manus som er spesialskrevet for barnegrupper i alderen 9-15 år.

Amatörteaterns Riksförbund (ATR) har tatt prosjektlederansvar for det nordiske fellesprosjektet. Fra Sverige deltar også Ung Teaterscen. Fra Finland deltar Labbet og Finlands Svenska Ungdomsförbund (FSU).

Prosjektet er finansiert av Nordisk Kulturfond og Nordisk Kulturkontakt.

Trykk her for å lese mer på prosjektets egen nettside

Dramas har allerede et manus skrevet av Maria Petronella Muri Nygren. Trykk på tittellenken for å lese mer og bestille det til gjennomlesning:

Kabelkatastrofe