Illustrasjon: Hugin/Munin- konferanse i Helsingfors 22.-23. april 2023

Barneteater-konferanse i Helsingfors


Helga 22. og 23. april 2023 ble det arrangert en gratis konferanse i Helsingfors om dramatikk for barne- og ungdomsteatergrupper i alderen 9-15 år. Konferansen er en del av det flerårige nordiske samarbeidsprosjektet Hugin/Munin, der formålet har vært å øke antallet manus som passer for teatergrupper med barn og unge.

Blant foreleserne finner vi den engelske dramatikeren Ola Animashawun, den prisbelønnede finske dramaturgen og dramatikeren Laura Ruohonen og norske Jesper Halle, som er dramatiker og professor i scenetekst ved Teaterhøgskolen i Oslo.

I løpet av konferansen diskuterer vi verdien av at barn og unge møter forskjellige slags tekster, hvordan vi kan styrke de unges stemme gjennom å tilby nyskrevne manus inspirert av unge og om det finnes konflikter mellom barneteatergruppenes behov og de kunstneriske ambisjonene.

Som deltaker inviteres du til forestillinger av tre av de nyskrevne teaterstykkene i Hugin/Munin-prosjektet og får høre dramatikere og instruktører fortelle om prosessen.

I løpet av konferansen vil vi også evaluere metodene som ble brukt i prosjektet.

Det er et mål at konferansen vil generere nye samarbeid og nettverk, som i sin tur kan føre til flere manus for målgruppa.

Arrangementet er kostnadsfritt, men krever forhåndspåmelding via hjemmesiden.
Mer informasjon om programmet, foreleseren og prosjektet finner du også her: www.huginmunin.nu/

Hovedarrangør for konferansen er Finlands Svenska Ungdomsförbund.

Prosjektet Hugin/Munin drives av åtte organisasjoner i Norge, Sverige og svenskspråklige Finland.

På norsk side er prosjektet ivaretatt av Dramas, manus- og rettighetstjenesten for amatørteater, samt de norske amatørteaterorganisjonene Norsk Amatørteaterforbund, Frilynt Norge og Noregs Ungdomslag.

Prosjektet finansieres av Nordiska Kulturfond, Nordiska Kulturkontakt, Svenska Kulturfonden i Finland, Letterstedska föreningen og Konstsamfundet i Finland.

Maria Petronella Muri Nygren ble valgt ut som den norske dramatikeren blant over førti søkere til å delta i prosjektet. Hun vil delta på konferansen med sitt teaterstykke «Plastelinabrann og skyldklump i magen», sammen med Strømmen Barne- og Ungdomsteater, som hun også er instruktør for.

Mamma gråter, pappa er syk, verden virker håpløs og alt er Lilos skyld. Det er flere år siden Lilos bror døde i en plastelinabrann. Vi følger Lilo inn i et absurd drømmeunivers, der en grevling biter deg i leggen og du må konkurrere mot regjerende verdensmester i plastelina. Lilo må hoppe, på nytt og på nytt. «Plastelinabrann og skyldklump i magen» er en fantasifull og humoristisk reise igjennom en drømmeverden, med tilpassa skuespillertekniske utfordringer.

Janne Aasebø Johnsen, med bidrag fra Norsk Amatørteaterforbund, har skrevet det andre  norske manuset, «Jeg tegner utenfor rammene».

Hva skjer når sang, dans og teater blir presset ut av skolen fordi det viktigste har blitt å gjøre det bra på regionale, nasjonale og internasjonale tester? Hva skjer når elever blir tall i en konkurranse det ikke er mulig å vinne? «Jeg tegner utenfor rammene» er en scenetekst som er utarbeidet i samarbeid med tre ulike barne- og ungdomsgrupper i Lillehammer, Norge; Kulturhjerte, Lillehammer amatørteater og ungdomslaget Henrik Wergelands minne. 

nettsida til Hugin/Munin kan du bestille alle fem manusene til lesning, og det finnes fortsatt gratis rettigheter igjen!

Har du spørsmål om konferansen? Kontakt Sofia Wegelius (sofia@fsu.fi)

Vi i Dramas gleder oss, og håper vi sees i Finland!