Illustrasjon: Omslagsbilde «Drama for barn – teaterets sjel» brukt med tillatelse fra Vidarforlaget

Drama for barn – Teaterets sjel


I oktober lanserte Vidarforlaget bokverket «Drama for barn – Teaterets sjel», et forskningsprosjekt om barnedramatikkens historie og utvikling i Norge av doktor i teatervitenskap Anne Helgesen og master i litteraturvitenskap Petra J. Helgesen. Verket forteller historien om synet på barn, synet på teater og på samfunnet som helhet.

Norsk barneteaterhistorie

«Drama for barn – teaterets sjel» er en gjennomgang av barnedramatikkens historie i Norge. Ambisjonen har vært å gi et bilde av den norske barneteaterhistorien, med særlig vekt på de dramatiske tekstene for barn. For å vise hvordan teksten, dramatikeren og barnepublikummet gjennom historien stadig innehar ulike posisjoner i teaterproduksjonen og i det kulturelle feltet, har de to forfatterne valgt å knytte framstillingen til én dramatisk tekst og til den særnorske tradisjonen med juleteater.

«Reisen til julestjernen» som rød tråd

Reisen til julestjernen, i alle dens ulike historiske former, danner den røde tråden i historiefortellingen, og fungerer noen ganger som eksempel på tendenser, andre ganger står stykket i kontrast til nye fenomener.

Hvordan hver av de seks periodene som boken behandler, forholder seg til barnepublikummet, til juletradisjonen og til Reisen til julestjernen spesielt, forteller noe vesentlig om mentalitetshistorien i hver periode, både når det gjelder synet på barn, synet på teater og på samfunnet som helhet.

Vi gleder oss til å ta fatt på verket, for ny kunnskap og inspirasjon!

Bestill boka her:

Drama for barn - Teaterets sjel hos Solum Bokvennen forlag

(omtale hentet fra Solum Bokvennen sin nettside)

 

Manuset til Reisen til julestjernen kan bestilles til lesning fra Dramas:

Reisen til julestjernen