Foto av Monica Isakstuen: Frank Michaelsen

Gratulerer med Ibsenprisen til Monica Isakstuen!


23. mars 2023 ble det kjent at Monica Isakstuen tildeles Den Nasjonale Ibsenprisen for stykket «Dette er ikke oss». Vi følger en familie gjennom et dramatisk døgn der skillet mellom kjærlighet og avsky, sorg og ekstase viskes ut. Hva som er mareritt og virkelighet er ikke alltid åpenbart. Les juryens begrunnelse og bestill manuset fra Dramas!

Begrunnelsen fra juryen for Ibsenprisen:

«Dette er ikke oss handler om en tilsynelatende vanlig hverdag i en familie der Min Mor, Min Far, Min Søster og Min Bror utforsker spørsmål om hvem de er, hvem de er i forhold til hverandre og hva som har hendt dem. Fornemmelsen av at en stor ulykke har skjedd eller skal til å skje, pulserer mellom linjene og gir teksten en nagende uro. Karakterene uttrykker både avsky og kjærlighet til hverandre, noe som skaper smertepunkter, underfundig humor og stor dybde. Teksten maner frem en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante. Dette er ikke oss er en egenartet og formsterk tekst om tap og sorg, og om virkelighetens kår i nære relasjoner. Den skaper et åpent og lekent rom i et landskap der risikoen for katastrofe hele tiden er til stede.»

Les mer om tildelingen og talen til vinneren hos Dramatikerforbundet her

De andre to nominerte var Arne Lygre og Frode Grytten

«Isakstuen viser glimrende hvordan sorg kan være splittende, gjøre en hatsk, hektisk og full av angst.»
– BERGENS TIDENDE om «Dette er ikke oss»

Monica Isakstuen er dramatiker og skjønnlitterær forfatter. Tekstene hennes er oversatt til flere språk. Fra før har Dramas fire stykker av Isakstuen: En brutal og humoristisk enakter, en polyfonisk ungdomstekst skrevet for Den Unge Scenen, et stykke om løsrivelse og ufullkommen menneskelighet og en humoristisk monolog om en kvinne som står til halsen i rot.

For romanen «Vær snill med dyrene« (2016) mottok Isakstuen Brageprisen. Hennes seneste roman er «Mine venner» (2021). Hun har skrevet flere helaftens skuespill og enaktere. Det siste manuset hennes i Dramas er: «Dette er ikke oss».

 

Les manusene

Les mer og bestill til lesning ved å klikke på titlene nedenfor:

Dette er ikke oss – et familiedrama der noen mangler

Se på meg når jeg snakker til deg – om løsrivelse, redsel og begjær

Spark*joy – humoristisk monolog hvor en kvinne står til halsen i rot

Jeg kan være en annen – morsom og rørende, polyfonisk ungdomstekst om identitet, skrevet for Den Unge Scenen (DUS)

Jo mere vi er sammen – brutal og humoristisk enakter med fleksibelt antall roller

Monica snakker om «Jeg kan være en annen»

På nettsida til Den Unge Scenen (DUS) kan du se Monica Isakstuen snakke om det å skrive dramatikk versus romaner, og om det å skrive for ungdom, om å skrive om vennskap:

Se filmsnutt med Monica Isakstuen hos DUS (åpnes i nytt vindu)

Forfatterintervju med Monica Isakstuen

nettsida til Dramatikerforbundet kan du lese forfatterintervjuet skrevet av Mette Karlsvik, om dramatikk som tekst «skore inn til beinet».

Dette er ikke oss på Den Nationale Scene

Les om stykket, se bilder og hør podkast med dramatikeren på nettsida til Den Nationale Scene