Foto: Tine Poppe / Aschehoug

Gratulerer med Ibsenprisen til Demian Vitanza!


Demian Vitanza ble med skuespillet «NÅ» vinneren av Ibsenprisen 2022. Stykket er også et av manusene i den nyeste runden til DUS (Den Unge Scenen). Vitanza leker med tid og perspektiv i sine scenetekster. En amatørteatergruppe står på scenen og deler minner fra framtida. Dette bør du lese!

Nytt DUS-manus

Demian Vitanza er en av dramatikerne som har skrevet manus til den nyeste DUS - ny dramatikk for ungdom, spilt av ungdom. Manuset «NÅ» har som utgangspunkt at en amatørteatergruppe står på scenen. De ulike karakterenes deler minner fra framtida med hverandre og tilskuerne, et besnærende grep som fikk meg til å lese hele manuset med én gang!

Se Demian Vitanza om stykket NÅ i en film på nettsida til Den Unge Scenen:

Demian Vitanza snakker om NÅ (åpnes i nytt vindu)

 

Tid og rom i oppløsning

«Londinium» er tre korte stykker som er løst sammensatt (de kan også settes opp separat). I alle de tre stykkene er tid, rom og karakter i oppløsning. Stykkene følger minnenes eler drømmenes logikk. Det første stykket handler om destruktiv kjærlighet, det andre stykket handler om tre livreddere langs Themsen i London som ikke er i stand til å redde sin egen mor, og det tredje stykket handler om ødeleggelsen av teateret.

Londonium

 

Scenedikt fra det hinsidige

«Tyngde» er to scenedikt fra det hinsidige. Ett fra før livets begynnelse, det andre fra etter livets slutt. Det ene er sett fra plantenes perspektiv, det andre fra verdensrommet. Det er kjærlighet og lengsel som tvinger oss inn i disse perspektivene, fordi man aldri vil slutte å lete etter noen man har elsket og mistet.

For «Tyngde» fikk Demian Vitanza Ibsenprisen 2019.

Tyngde


(Trykk på tittel-lenkene for å lese mer og bestille manus til lesning eller fremføring.)