Plakat: Tine Svae/Nesodden Teaterfabrikk

Nytt manus: Herligville


«Herligville» er en nyskrevet musikkteaterforestilling om hvordan livet til innbyggerne i Herligville snus på hodet når makten i byen faller i gale hender. Musikken ligger i et godt barneregister med fengende og dansevennlige melodier. Gjennom forestillingsarbeidet jobbes det med temaer som demokrati, samhold, diktatur og opprør.

Herligville er skrevet av Margrete Bratberg og Karoline Meyer, med musikk av Mattias Krohn Nielsen og Kim Høglund

Trivselstyranni

Herligville er en liten og fredelig by der innbyggerne lever et bekymringsløst liv, er frie og lever sammen i full harmoni. Handlingen starter idet innbyggerne samles på bytorget, spente på å få vite hvem som har vunnet valget om å bli den nye Bysjefen.

Vinneren, Borgny Meister, taler stolt til folket:

«Jeg skal gjøre mitt aller beste for at Herligville skal fortsette å være et godt sted å leve. Og så kan man spørre seg – hvordan få til det? Hvordan kan man ha kontroll på en hel by? Altså kontroll på trivselen da selvfølgelig. Jeg kaller det trivselsregler.»

Byen er positiv til de første trivselsreglene – som å smile til hverandre når man møtes og å spise sunn mat. Men etterhvert kommer det flere og flere trivselsregler – og til slutt har ikke innbyggerne engang lov til å gå på fritidsaktiviteter eller gå ut etter middag.

Herligville er kjørt i bånn
vi vil ikke ha det sånn
hver dag er monoton og lik
vi vil ikke ha det slik
vi må gjøre noe nå!
Ja det kan du stole på!

Barna i byen samles og har et hemmelig møte. De finner seg ikke i å leve i et Herligville som ikke er herlig lenger! Men hvilken makt har de til å gjøre noe med sin egen situasjon? Hvordan skal de få slutt på Borgnys trivselstyranni?

Nå er det nok, nå er det nok
Du er bare en, men vi er en flokk
Vi kan ikke temmes, vi skal ikke tie
Du er sjanseløs mot magien i vi’et

Musikken kan du høre på Spotify (artist: Nesodden Teaterfabrikk, album: Herligville)

Demokrati på læreplanen

«Herligville» er en veldig god historie å bruke inn i grunnskolen og «demokrati i praksis»-faget som har kommet med den nye læreplanen.

NRK-innslag om Herligville

De unge skuespillerne på Nesodden som fremførte Herligville i 2021 ble intervjuet av NRK Supernytt. Her kan du se innslaget (ca 5 min inn i sendingen: Uteteater på Nesodden):

Innslag på NRK Supernytt om «Herligville»

Bestill manuset til gjennomlesing 

(trykk på tittelen for å komme til manussiden der du kan bestille til lesing eller fremføring):

Herligville av Margrete Bratberg og Karoline Meyer, med musikk av Mattias Krohn Nielsen og Kim Høglund


Det er fra 2022 gratis å bestille manus til gjennomlesing fra Dramas. Alt du må gjøre er å registrere deg og teatergruppa/skolen du representerer. Spørsmål? Les mer her