Foto fra spelet «Herøya 1943» med Grenland Friteater: Rebekka Midgaard. Foto av Egil Johansen: Frilynt Norge

SPEL sommeren 2022


Endelig står vi foran en sommer som igjen kan by på teater, spel og moro, med mange aktører og publikummere som har ventet i spenning etter to magre sesonger. Rebekka startet i juni med Grenland Friteater sin oppsetning «Herøya 1943». På grunn av pandemien måtte de utsette premieren, som skulle gått av stabelen i 2020!

Spel er en fornøyelig måte å lære mer om (i mitt tilfelle) egen lokalhistorie med utgangspunkt i en historisk hendelse. Manusforfatter og regissør Tor Arne Ursin har dykket ned i det som skjedde da amerikanerne bombet industriområdet på Herøya under andre verdenskrig 24. juli 1943. Bestefaren til samboeren min har fortalt at han så den faktiske hendelsen fra Jarseng, et sted vi i generasjonene etter bare forbinder med skiløyper, turgåing og en fredelig utsikt over Grenland.

Publikum blir satt tilbake i tid ved hjelp av autentisk scenografi og kostymer. Forestillingen foregikk utendørs og publikum fikk oppleve historien både sittende på amfiet, men også vandrende på området hvor det utspilte seg dramatiske scener etter at vi fysisk søkte tilflukt i «bomberommet» etter gjentatte flyalarmer da Herøya ble sprengt.

Dramatikken er til å ta og føle på blant SS-soldatene som bevokter anlegget, ansatte ved Norsk Hydro og I.B. Farben, samt ansatte og deres gjester ved Hydros representasjonsbolig. Likevel sitter latteren løst hos publikum når vaskekona og gartneren ved representasjonsboligen på Hydro skal drive svartebørshandel med brennevin, fugl og hare.
I pausen får vi servert varm toddy akkompagnert med musikk og dans av tvangsarbeidere fra Serbia.

Det er virkelig en glede å se iveren og utholdenheten hos aktørene som nå kan entre scenen for å underholde, lære og engasjere sitt publikum, som vi håper og tror er like trofaste som dem selv.

Egil Johansen er styremedlem i Dramas og ansvarlig redaktør for spelhandboka.no. Blant mye annet godt lesestoff finner du her Norsk spelkalender – en oversikt over hvilke spel du kan se hvor og når, og lenke til billettbestilling.

Jeg spurte Egil hva hans beste spel-opplevelse er, og om han har noen gode spel-tips:

«Spel lages med ulike ambisjoner og forutsetninger, men en opplevelse som har satt seg er Karolinerspelet i Tydal. I dette spelet er det sammenheng mellom spillested og tematikk, og tjue minusgrader var med på å forsterke opplevelsen.

Noen speltips har jeg ikke, men er glad og overraska over at antall spel i Norge holder seg stabilt. Dette er en aktivitet som betyr mye for mange.»


Mitt tips er: Kle deg godt.
God spel-fornøyelse!

 

– Rebekka Midgaard, Dramas

 

Les mer om Grenland Friteater og Herøya 1943

Flere bilder fra forestillingen finner du på faceboook-sida til Grenland Friteater

Se resten av programmet til Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival (PIT)

Gå til Spelhandboka