Foto: Frilynt Norge

Styremedlem: Egil Johansen


Møt Egil Johansen, som har arbeidet med teater i hele sitt voksne liv, er redaktør for Spelhåndboka, har regissert rundt 160 oppsetninger – og er styremedlem i Dramas. Nå i førjulstida presenterer vi vårt eget styre, som siden 2020 er sammensatt med utgangspunkt i hvert enkelt styremedlems kompetanse.

– Hva slags erfaring, kompetanse og engasjement har du med deg inn i Dramas-styret?
– Jeg er utdannet førskolelærer, men har jobba med teater i mitt voksne liv; seks år som leder i Teaterlaget i BUL i Nidaros, fire år som konsulent i Sør-Trøndelag Teatersamlag. 19 år som daglig leder i Sør-Trøndelag Teaterverksted og ett år som teaterkonsulent i Frilynt Norge. Og jeg har vært regissør for rundt 160 oppsetninger. I dag er jeg redaktør for Spelhandboka.no og frilans teaterinstruktør, svarer Egil før han gir svaret en Dramas-vinkel:
– Og jeg har brukt manuskataloger til å finne manus selv og bistått grupper i å finne noe som passer dem.

– Hva er så ditt favorittstykke?
– Jeg har ikke noe favorittstykke, men er glad i tekster av Harold Pinter, Samuel Beckett, Anton Tsjekhov og Peter Shaffer – for å nevne noen.


– Hvilken rolle skulle du gjerne spilt, da?
– Jeg har faktisk ingen favorittrolle, heller. Men det er kanskje ikke så rart, jeg har ikke stått på scenen selv – som skuespiller – på 35 år!

– Så er vi inne i førjulstida, og kommer ikke unna spørsmålet om du har en juleteater-opplevelse å dele?
– Min store juleteateropplevelse er forestillinga «Julestemning» produsert av Musikalfabrikken som jeg har vært regissør for i 24 år. Forestillingen spilles for utsolgte hus i Trondheim. Det er like stas hvert år.

– Noe juleønske – har du det?
– Ingen spesielle ønsker til jul. Jo, forresten: Jeg ønsker jo at amatørteatret skal få større status – ikke minst politisk. Jeg tror det fordrer at det dannes en ny nasjonal paraplyorganisasjon – à la det tidligere Norsk teaterråd.