Foto brukt med tillatelse

Styremedlem: Jesper Halle


Møt Jesper Halle, dramatiker og professor i scenetekst på Teaterhøgskolen/Kunsthøgskolen i Oslo – som har en dyp tro på teater for å forstå oss selv, og verden vi lever i, bedre. Og så er han styremedlem i Dramas, da. Nå i førjulstida presenterer vi vårt eget styre, som siden 2020 er sammensatt med utgangspunkt i hvert enkelt styremedlems kompetanse.

– Jeg har lang erfaring med å skrive for scenen, i mange former og sjangrer, både for profesjonelle og amatører. Og så har jeg veiledet og undervist mye i å skrive for scenen.
Jeg har dyp tro på dramatikkens verdi for teateret, særlig den nye dramatikken, og på teateret som et sted for møter mellom mennesker, og et sted for å forstå oss selv og hverandre og den verdenen vi lever i bedre. Jeg tror dette kan skje like mye i amatørteateret som i det profesjonelle teateret.

– Hvilken (amatør-)teaterforestilling er den beste du har sett?
– Det er vanskelig å si. Men jeg har lyst til å fremheve Sæbyscenen, et lite dansk amatørteater i en liten dansk provinsby i Nordjylland. De har spilt flere av skuespillene mine. De arbeider med dyp dedikasjon og har nådd veldig fine resultater, synes jeg – og så legger han til: – Jeg forstår at jeg ikke akkurat er nøytral i saken, men likevel.

– Og ditt favorittstykke?
– Da vil jeg velge et ungdomsstykke. Et jeg synes er veldig bra er DUS-stykket til Maria Tryti Vennerød fra 2010, Nasjonal prøve. Det er sterkt både i form og innhold og vil være en utfordrende og givende oppgave for en ungdomsgruppe. Relevant er det også fortsatt. Dessverre får en vel si, siden det handler om skoleskyting. Kanskje er det tilgjengelig i Dramas allerede? Bra, i så fall.

– Hvilken rolle skulle du gjerne spilt selv?
– Jeg er ikke skuespiller, ikke amatørskuespiller heller. Men skulle jeg først spilt noe måtte det være Indras dotter i «Et drømmespill» av Strindberg. Det hadde vært noe! Hun er jo en kvinne, men i disse tider burde hun vel like gjerne kunne spilles av en mann?

– Nå i førjulstida; har du noen juleteater-opplevelse å dele?
– Jeg var på Reisen til julestjernen med sønnen min. Han hadde gledet seg sånn, men da det var like før teppet gikk opp fikk han nesten panikk ved tanken på den onde greven og turte ikke se. Hans kloke mor foreslo da at han kunne sitte med ryggen til og bare høre. Så da begynte han sånn, etter et par minutter snudde han seg og så også. Så sterkt kan teater virke!

– Og hva ønsker du deg til jul?
– Fred på jorden og et tykt varmt ullskjerf.

– Har du noen juleønsker for de som spiller amatørteater i Norge?
– At de får spille forestillingene sine og ikke omikron ødelegger alt sammen! Og at de kan fortsette å ha glede av og være stolte av det de gjør!


Jesper har skrevet flere manus som du finner hos Dramas. Klikk på lenken for å lese om dem:

Manus i Dramas av Jesper Halle