Foto: Privat

Styremedlem: Kristin Saltkjelvik


Møt Kristin Saltkjelvik, kunstnerisk konsulent hos Vestlandske Teatersenter (VT) – som vet at amatørteateraktivitet er viktig og faktisk gjør en forandring for noen! Og så er hun styremedlem i Dramas, da. Nå i førjulstida presenterer vi vårt eget styre, som siden 2020 er sammensatt med utgangspunkt i hvert enkelt styremedlems kompetanse.

– Hva slags erfaring, kompetanse og engasjement har du med seg inn i Dramas-styret?
– Gjennom jobben min får jeg allsidig erfaring. Jeg underviser på Teaterskolen for barn og unge, og jobber med kompetanseheving og veiledning for hele amatørteaterfeltet. Dette gjør at jeg vet noe om behov – hva vi trenger av manus og hvilke utfordringer som finnes. Jeg har mange ganger i løpet av årene leid manus igjennom Dramas. Tidligere var også Vestlandske Teatersenter en av filialene som leide ut manus, sammen med andre organisasjoner i Norge.

Jeg ser på Dramas som svært viktig for både amatørteaterfeltet og dramatikere. Det er et spennende «bibliotek» å lete i for en instruktør. At noen kan klarere rettigheter mellom partene gjør det både trygt og godt.

– Hvilken amatørteaterforestilling er den beste du har sett?
– Hokksund ByTeater med forestillingen «Forvandlingen» (etter «Metamorfosis» av Franz Kafka) gjorde enormt inntrykk. Ellers så synes jeg Vestlandske Teatersenters voksengruppe Andre akt har vist spennende ting de siste årene, slik som «Tolvskillingsoperaen» av Bertolt Brecht som de satte opp i 2019

– Hva er ditt favorittstykke – som burde være tilgjengelig i Dramas?
– Vestlandske Teatersenter gjorde en profesjonell forestilling av «De grusomme barna» fritt oversatt etter «The Terrible Infants» av Oliver Lansley for noen år siden. Da klarerte vi rettighetene for bruk direkte med dem. Dette er et meget spennende stykke, som gjerne skulle vært oversatt og delt igjennom Dramas.

– Og du var med?
– Jeg likte godt å spille rollen som Tilly, jenten som løy på seg en større og større hale. Til slutt ble det stille. Vi antar at halen tok livet av henne.

– Så er det snart jul. Har du noen juleteater-opplevelse å dele?
– Vestlandske Teatersenter har akkurat arrangert Juledryss 2021, en arbeidsvisning der alle de ti teatergruppene våre viser fram litt av arbeidet sitt til et publikum (foreldre og familie). Det å kunne samles, 130 barn og unge, instruktører og andre aktører og gjøre dette til en fin stund for 300 publikummere gir juleglede.

Og at vi sju instruktører kan møtes, dele erfaringer og inspirere hverandre gir håp og glede. Instruktøren for de eldste elevene kunne fortelle om en melding hun hadde fått fra en mor. Den går omtrent slik: «Ikke vet jeg hva dere gjør på denne teaterskolen, men jeg fikk hjem en «ny» gutt i dag». Sagt i positiv mening. Det å forstå at vi faktisk gjør en forandring for noen, er en bekreftelse på at aktiviteten vår er viktig.

– Hva ønsker du deg til jul?
– Jeg ønsker å bli overrasket med en gave som ikke er «nyttig», en som jeg kan ha på meg, en liten ting som jeg ikke har kjøpt selv. Fordi jeg fortjener det ...

– Har du noen juleønsker for de som spiller amatørteater i Norge?
Jeg håper at så mange som mulig får spilt forestillingene sine selv om vi fremdeles har Covid19 blant oss. Og så håper jeg at organisasjoner som Vestlandske Teatersenter kan bidra til å lage møteplasser og ellers legge til rette for amatørteaterfeltet, slik at aktiviteten øker og at man føler man utvikler seg. Dramas skal på samme måte som Vestlandske Teatersenter bidra til at amatørteateret blomstrer.