Hva koster det?


Informasjon om faktura og priser for manus, musikkmateriale og rettigheter. Det har blitt gratis for alle å bestille manus til lesning! Likevel skal rettighetshaver til verket ha royalties, det vil si vederlag for fremføringen av forestillingen. Les mer om hva det kan koste å fremføre et teaterstykke.

Hvor mye koster det å bestille manus til lesning fra Dramas?

Det er gratis å få tilgang til manus til lesning fra Dramas. Du må ha en personbruker for å logge inn, og registrere en organisasjon hos Dramas. (Er du privatperson, kan du lage en organisasjon med ditt eget navn.) Den som registrerer organisasjonen og oppretter tilgang blir administrator, og kan legge til brukere som kan bestille manus til lesing og fremføring på vegne av organisasjonen.

Type organisasjon og antall brukere

Alle typer organisasjoner (både amatørteatergrupper, skoler/kulturskoler og frigrupper)  kan ha opptil 10 brukere tilknyttet, inkludert administrator.

Hvor mye koster det å fremføre et teaterstykke?

Det er royaltysatsene som avgjør prisen for å sette opp teaterstykket. Konkrete betingelser får du tilsendt i kontrakten, men en veiledende prisliste finner du under royaltysatser. Hvis verket er oversatt, får du ofte to kontrakter: En for originalverket og én for oversettelsen.

Royalties beregnes ut fra billettinntekt per forestilling. Er forestillingen gratis, betaler dere en minimumssats per forestilling, i tråd med kontrakten.

Hvor mye koster leie av musikkmateriale? 

Betingelser for leie finner du i kontrakten. Det koster fra 485-1500 kroner per forestilling å leie noter og/eller singback fra Dramas. De fleste notene og musikkfilene sendes digitalt. Hvis materialet sendes i posten, tilkommer porto.

Andre priser vil gjelde dersom materialet skal leies fra et eksternt forlag. Dette spesifiseres i kontrakten, og avhenger av materialets omfang og stykkets karakter. Du må ha en gyldig avtale om fremføringsrett før du kan få tilsendt noter og musikk.

Billettregnskap og faktura fra Dramas

Dere sender inn billettregnskapet via nettsida senest 14 dager etter siste forestilling.

Grunnlaget for fakturaen er billettregnskapet og royaltysatsene som er oppgitt i kontrakten. I tillegg kommer eventuell leie av musikkmateriale.

  • Logg inn på Min side
  • Trykk på lenken «Avventer billettregnskap fra bruker» ved søknaden
  • Merk at billettregnskapet må sendes *per forestilling*
  • Sjekk at fakturaadressen for din organisasjon stemmer
  • Faktura sendes elektronisk (e-post eller EHF hvis org.nummeret deres er i ELMA-registeret) 

NB: Samme person hos dere må håndtere fremføringssøknaden på Min side fra start til slutt:

  • sende søknad om fremføring
  • godkjenne avtale
  • levere billettregnskap

Forskudd

I noen tilfeller krever eksterne forlag et forskudd før vi kan innvilger avtalen. Dette får du informasjon om i kontrakten. Innbetalt forskudd motregnes endelig avregning etter at vi har mottatt billettregnskapet. Merk at forskudd ikke nødvendigvis blir betalt tilbake ved en eventuell avlysning. 

Har du spørsmål?

Ta kontakt!